Polski English
Przedź do profilu MTN Przedź do profilu MTN Przedź do profilu MTN Przedź do profilu MTN

OŚWIADCZENIE MTN-ŁÓDŹ W SPRAWIE PLANOWANYCH DEMONSTRACJI ONR i Obywateli RP

W związku z informacji o manifestacji Organizacji Narodowo-Radykalnej oraz kontrmanifestacji organizowanej przez Obywateli RP planowanych na 1 września przy Oddziale Martyrologii Radogoszcz Muzeum Tradycji Niepodległościowych w Łodzi, dyrekcja i kierownictwo MTN-Łódź oświadcza.

W związku z informacji o manifestacji Organizacji Narodowo-Radykalnej oraz kontrmanifestacji organizowanej przez Obywateli RP planowanych na 1 września przy Oddziale Martyrologii Radogoszcz Muzeum Tradycji Niepodległościowych w Łodzi, dyrekcja i kierownictwo MTN-Łódź oświadcza:

1. Muzeum Tradycji Niepodległościowych w Łodzi nie jest organizatorem, ani nie współuczestniczy w zapowiadanych demonstracjach.
  2. Nikt z organizatorów demonstracji ONR i kontrmanifestacji Obywateli RP nie zwracał się z prośbą o pozwolenie na organizowanie manifestacji w pobliżu budynków muzealnych oraz mauzoleum upamiętniającym ofiary Radogoszcza. Nikt też nie informował nas o planowanych działaniach. O manifestacjach dowiedzieliśmy się z mediów społecznościowych. Ze zdziwieniem więc przyjęliśmy fakt, że organizatorzy deklarują – podając adres i miejsce manifestacji – że dojdzie do nich na terenie Muzeum lub bezpośrednio w jego pobliżu.
  3. Za niedopuszczalne uważamy sugerowanie w informacjach, że manifestacja odbędzie się na terenie dawnego więzienia niemieckiego, będącego obecnie siedzibą Oddziału Martyrologii Radogoszcz. Jest to wprowadzanie w błąd opinii publicznej.
  4. Jako kustosze pamięci o tragicznych losach więźniów Radogoszcza uważamy, że wszelkie manifestacje noszące znamiona demonstracji politycznych, organizowane pod auspicjami organizacji politycznych i z wykorzystaniem ich symboliki, nie licują z powagą i charakterem miejsca, które winno łączyć we wspólnym doświadczeniu okrucieństwa wojennej pożogi.
  5. W związku z brakiem możliwości ze strony Muzeum na kontrolowanie przebiegu planowanych manifestacji, w trosce o szacunek o miejsce pamięci oraz bezpieczeństwo zbiorów zgromadzonych w budynku muzealnym ogłaszamy, że w dniu 1 września 2017 roku budynek muzealny oraz plac go okalający, wraz z mauzoleum upamiętniającym ofiary Radogoszcza, będzie od godziny 16:00 zamknięty.

Jacek Wawrzynkiewicz

Zastępca Dyrektora Muzeum Tradycji Niepodległościowych w Łodzi